Poate unele din cele mai regretate preparate după ce faci trecerea la o dietă bazată pe plante sunt pane-urile. Fiind în mod tradițional bazate pe combinația ou + făină, primul gând este că trebuie să îți iei adio de la ele. Dar nu trebuie sa fie deloc așa: îți prezentăm o rețetă de șnițel de pleurotus cu aluat de pane vegan / de post – fără ou, dar și fără gluten!
Îți va aduce pe masă un preparat al cărui exterior are textură, culoare și gust foarte asemănătore cu cele ale pane-urilor bazate pe ou. În plus, fermitatea specifică a ciupercilor pleurotus se pretează foarte bine aici și oferă “rezistența la mușcătură” caracteristică variantei cu carne.
Ingrediente pentru aluat de pane vegan
Pentru un aluat suficient pentru 500 g de ciuperci vei avea nevoie de:
- făină de năut – 125 g
- făină de orez – 125 g
- fulgi de drojdie inactivă – 25 g
- turmeric – 1 linguriță
- sare – 1 linguriță
- piper – ½ linguriță
- sare neagră de himalaya – ½ linguriță – opțional, ceva mai rar întâlnită în magazine, dar este cea care oferă un gust subtil de ou
- usturoi granulat (praf/pudră) – 1 linguriță
- apă – 280 ml – cantitatea poate varia în funcție de calitatea făinurilor
Pregătirea aluatului
Într-un bol încăpător amestecă toate ingredientele uscate. Adaugă treptat apa și amestecă bine cu ajutorul unui tel, până obții un aluat puțin mai gros decât cel de clătite.
S-ar putea sa nu fie nevoie de toată cantitatea de apă, sau să fie nevoie de mai multă, în funcție de calitatea și granulația făinurilor. Ține oricum telul și puțină apă pregătite lângă tine pentru a subția aluatul la nevoie, deoarece acesta se poate îngroșa în timp ce prăjești primele tranșe de ciuperci.
Pregătirea ciupercilor pleurotus
Ai nevoie de aproximativ 500 g de ciuperci și este important să alegi pe cât posibil ciupercile mai mari.
Daca ai acces la un producător local de încredere, ai șanse mai bune să obții ciuperci mari, proaspete și de calitate. Îți recomandăm cu căldură să te împrietenești cu micii producători locali, pentru toate nevoile de materie primă. Dacă nu, le găsești de cele mai multe ori la caserolă, în majoritatea supermarketurilor.
Curăță ciupercile cu o perie dacă e nevoie, dar nu le spăla – vor absorbi multă apă si vor afecta aderența aluatului și prăjirea.
Taie cozile ciupercilor, dar nu le arunca! Îndepărtează doar capătul care a stat în substrat (bun pentru compost), iar cozile rămase sunt potrivite pentru alte rețete. Le poți păstra fără probleme câteva zile în frigider, într-un recipient etanș. Ține pălăriile aproape, pregătite pentru a fi prăjite.
Prăjirea șnițelelor de pleurotus
Uleiul trebuie să fie suficient (prăjim în baie de ulei) și să fie bine încins pentru prăjire – mai precis 180º C, dacă ai posiblitatea să reglezi temperatura la friteuză sau să o măsori în tigaie. Astfel, preparatul final va absorbi mai puțin ulei și va conține mai puține calorii.
Atenție, prăjirea în baie de ulei acasă poate fi periculoasă! Lucrează cu grijă, nu lăsa uleiul nesupravegheat și asigură-te că nu sunt copii prin preajmă!
Cu autorul unei pensete, a unui clește, sau a unei furculițe, îmbibă ciupercile pe rând în aluat. Lasă excesul să se scurgă înapoi în bol, apoi pune-le cu grijă în uleiul încins.
Prăjește-le până devin aurii (aproximativ 5 min.), întorcându-le pe ambele părți între timp. Scurge-le bine de ulei și scoate-le pe o farfurie acoperită cu prosoape de hârtie.
Servire
Șnițelele merg foarte bine cu un sos de usturoi și alături de o garnitură, cum ar fi cartofi țărănești cu tăiței sau piure de țelină cu nuci. Poftă bună!
Șnițel de pleurotus
O rețetă de pane de post / vegan – fără ou și fără gluten, potrivită pentru ciuperci și nu numai!
- 500 g ciuperci pleurotus (mai mari)
- 125 g făină de năut
- 125 g făină de orez
- 25 g fulgi de drojdie inactivă
- 1 linguriță turmeric
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță piper
- ½ linguriță sare neagră de himalaya (opțional)
- 1 linguriță praf de usturoi
- 280 ml apă (+/- 20ml)
- ulei (pentru prăjit)
Alege ciupercile mai mari și curăță-le cu o perie daca e nevoie, dar nu le spăla (vor absorbi prea multă apă). Taie cozile și păstrează-le pentru o altă rețetă.
Amestecă într-un bol încăpător toate ingredientele uscate
Adaugă apă treptat și amestecă cu ajutorul unui tel, până obții un aluat puțin mai gros decât cel de clătite
Încinge uleiul într-o friteuză sau într-o tigaie adâncă
Cu autorul unei pensete, a unui clește, sau a unei furculițe, îmbibă ciupercile pe rând în aluat, lasă excesul să se scurgă înapoi în bol, apoi pune-le cu grijă în uleiul încins.
Prăjește-le până devin aurii (aproximativ 5 min.), întorcându-le pe ambele părți. Scoate-le pe o farfurie acoperită cu prosoape de hârtie, care să absoarbă excesul de ulei.
Nu înghesui prea multe ciuperci la prăjit deodată, deoarece temperatura uleiului va scădea și ciupercile vor absorbi mai mult ulei!
3 Comments
Multumim de reteta, poate impartasiti si sosul pt snitele ?
Da, foarte curând! Urmăriți secțiunea de rețete, sau reveniți la acest articol – textul din secțiunea Servire va avea link către rețeta de sos.
[…] foarte bine cu murături, ca atare sau ca și garnitură, lângă șnitel de pleurotus de […]