O rețetă de cartofi cu tăiței, ceapă prăjită și boia (varianta de post), tradițională în zona Banatului și Ardealului, prezentă în bucătăriile locale încă de pe vremea stăpânirii austro-ungare, sub numele Grenadiermarsch.
A cam dispărut de pe mesele noastre, ce-i drept. Dar dacă ai crescut în regiune, e foarte posibil sa fii năpădit de nostalgie de îndată ce ajungi sa-i simți mirosul. Combinația de ceapă prăjită cu boia este ceva ce nu se uită niciodată. Dacă de acum până la bătrânețe nu te-ai mai întâlni cu această aromă, când ai face-o din nou te-ar transporta instant în trecut și te-ai simți din nou copil pentru câteva secunde.
Trebuie să știi din start că nu este tocmai o rețetă dietetică… Este o combinație de carbohidrați și are nevoie de o cantitate relativ mare de ulei, dar care, odată infuzat cu aroma de boia și ceapă prăjită, devine un element esențial al rețetei. Ține cont că fost de la început un preparat al oamenilor de rând, menit să hrănească bine, cu ingrediente ieftine și accesibile.
Presupunând că nu vei găti doar această rețetă de cartofi cu tăiței de acum înainte (deși e tentant să o faci des!), că nu ești un „fitness freak” 😁 și că o vei mânca în combinație cu salată sau murături, totul va fi bine!
Ingrediente
Avem nevoie doar de câteva ingrediente simple:
- cartofi roșii – 1 kg
- ceapă – 750 g
- tăiței – 200 g – preferabil tăiței cuburi, fâșii sau paste fusilli; poți alege paste fără gluten dacă vrei ca rețeta sa fie gluten-free!
- ulei de floarea soarelui – 120 ml
- boia dulce – 2 linguri
- sare și piper
Preparare
Curăță cartofii și taie-i în cuburi de aproximativ 2 cm. Curăță ceapa și taie-o mărunt.
Călește ceapa cu un praf de sare în 2-3 linguri de ulei, la foc mic, până se înmoaie și începe să se caramelizeze (să prindă culoare) – aproximativ 10 min.
Între timp, fierbe cartofii și pastele conform instrucțiunilor – de regulă ai nevoie de 1 l de apă pentru fiecare 100 g de paste; adaugă 1 linguriță de sare când apa începe să fiarbă. După ce au fiert stoarce-i bine, răcește-i sub jet de apă rece (pentru a opri procesul de gătire) și amestecă-i într-un bol cu 2 linguri de ulei pentru a nu se lipi.
Cartofii trebuie fierți doar până intră cu ușurință furculița în ei, dar încă sunt fermi și nu se dezintegrează ușor – aproximativ 7-8 min. Fii cu ochii pe ei și nu îi lăsa să fiarbă prea mult! Stoarce-i și pe ei când s-au fiert.
Când ceapa s-a caramelizat, oprește focul, adaugă boiaua și încă 3-4 linguri de ulei. Uleiul trebuie să „băltească” în această fază – lasă-l cel puțin 10 minute să se aromatizeze de la boia și ceapă și vei obține pasta care este exact cheia gustului acestui preparat.
Sfarmă o treime din cartofi în tigaie și prăjește-i cu 1 lingură de ulei, aproximativ 5 min. Prăjește apoi și cuburile rămase cu o altă lingură de ulei, tot 5 min. Prăjește câteva minute și pastele – uleiul de pe ele este suficient.
Amestecă apoi totul, cu grijă pentru a nu strivi prea mult cuburile de cartofi și potrivește de sare și piper. Opțional, poți presăra la final puțină boia deasupra, ca decorațiune.
Servire
Merge foarte bine cu murături, ca atare sau ca și garnitură, lângă șnitel de pleurotus de exemplu.
Cartofi țărănești cu tăiței, ceapă prăjită și boia
Ingredients
- 1 kg cartofi roșii tăiați cuburi
- 750 g ceapă
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- 200 g tăiței pătrați, fâșii sau fusilli
- 2 linguri boia cu vârf
- sare după gust
- piper după gust
Instructions
- Curăță cartofii și ceapa. Taie cartofii în cuburi de aproximativ 2 cm. Taie ceapa mărunt.
- Pune la fiert apă pentru paste și cartofi.
- Călește ceapa cu un praf de sare, la foc mic, până se înmoaie și se începe să se caramelizeze (să prindă culoare) – aproximativ 10 min.
- Fierbe pastele conform instrucțiunilor. Când au fiert, clătește-le sub jet de apă rece, scurge-le bine și amestecă-le într-un bol cu 2 linguri de ulei, pentru a nu se lipi între ele.
- Fierbe cartofii până intră cu ușurință o furculiță în ei, dar încă sunt fermi și nu se dezintegrează ușor (aprox. 7-8 min.).
- Când ceapa este gata, adaugă boiaua și 3-4 linguri de ulei, amestecă bine și lasă compoziția cel puțin 10 minute, pentru ca uleiul să se aromatizeze de la boia și ceapă.
- Sfarmă ⅓ din cartofi în tigaie și prăjește-i aprox. 5 min. împreună cu o lingură de ulei. Prăjește apoi și cuburile rămase cu 1 lingură de ulei, tot 5 min.
- Prăjește și pastele câteva minute – uleiul de pe ele este suficient.
- Amestecă totul cu grijă (pentru a nu strivi cartofii), potrivește de sare și piper, și (opțional) presară încă puțină boia deasupra.
1 Comment
[…] merg foarte bine cu un sos de usturoi și alături de o garnitură, cum ar fi cartofi țărănești cu tăiței sau piure de țelină cu nuci. Poftă […]